Lilypie 2nd Birthday Ticker

dunduska

Kislányomat kendőben hordozom, textilpelusba bugyolálom a popóját, igény szerint szoptatom, és mi ágyunkban altatom. Alter? Szerintem nem. Számomra ez a normális.

Babakonyha

A Főzős blogom, kedvenc receptjeim gyüjtőhelye, főleg gyorsan, egyszerűen készithető finomságok kicsiknek és nagyoknak.

Egy kis művészet

Buy at Art.com
Mother and Child
Louis Toffoli

Friss topikok

  • Ágianyu: Etuska, szerintem egy újszülött nincs felkészülve a te akaratodra. Őt még az ösztönei vezérlik. A ... (2011.01.03. 22:34) Ősbaba

Pelenkák kezelése

2009.02.21. 17:03 - Ágianyu

Címkék: pelenkázás pelenkamosás

A pelusok kezelése nem túl bonyolult dolog. Mivel szerencsére ma már az automata mosógépek korában élünk, tulajdonképpen a fizikai tennivaló nem túl sok. A használt pelenkabelsőket egy fedeles vödörben tárolom, csakúgy szárazon. Próbáltam az áztatós tárolást is, vagyis amikor a vödörben ecetes víz van, és abba dobálom bele az elhasznált pelusokat, de a száraz tárolás jobban bejött. Érdekes módon semmi rossz szag nem terjeng a fürdőszobában, pedig előfordul, hogy nyitva marad a vödör teteje. Ez nem tudom miért van így, de így van.

Amikor aztán megtelik a vödör, ami nagyjából 2-3 naponta történik meg, akkor jöhet a mosás. A vödör tartalmát úgy ahogy van belezúdítom a mosógépbe, ha van még aktuálisan valami fehér mosnivaló, akkor azt is melléteszem. Mivel a pelus órákon keresztül érintkezik a babapopsival, úgy gondoltam legjobb, ha valamilyen természetes mosószert választok. Egy időben mosódióval mostam a pelusokat is, ami mellé mosószódát tettem. Aztán mostanában már inkább a következő elegy vált be: 2-3 evőkanál mosószóda, 1 evőkanál oxigénes fehérítő vagy Bambino Mio pelenkafertőtlenítő (ami tulajdonképpen ugyanaz), és egy kevés mosószappan reszelék. Öblítéshez pedig kb. 1 dl ecet. Ha a pelus foltos lesz, akkor még mosás, sőt a vödörbe tárolás előtt bedörzsölöm gallszappannal vagy mosószappannal, és így teszem a mosógépbe. Szinte egyáltalán nem marad folt. 60 °C-on szoktam mosni a pelusokat, bőven elég, felesleges, sőt egyes pelenkákat nem is szabad ennél forróbb vízben mosni. Végül pedig egy csíptetős körszárítóra kerülnek a tiszta pelenkák és tulajdonképpen ennyi a tennivaló velük. Azt szokták mondani, hogy két naponként kb. 20 perc munka. Nekem ebbe a húsz percbe még a pelenkakülsők tisztítása is belefér. Ezeket ugyanis nem szoktam mindig mosógéppel mosni, mert felesleges. Inkább kézzel és szappannal, meleg vízzel mosom ki őket naponta, és nagyjából egy héten egyszer bedobom valamilyen 40 °C-os mosás mellé a gépbe. Tökéletesen tiszták lesznek így is. Egyébként is a sok mosástól hamarabb tönkremennének, így tovább is fogják bírni valószínűleg.

Ennyi meló számomra egyáltalán nem sok cserébe azért, hogy nem mindenféle kemikália meg műanyag van a gyerekem popsija körül nagyjából 2 és fél éven keresztül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dunduska.blog.hu/api/trackback/id/tr65956821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása